Συνταγματική Μεταρρύθμιση

Μέσα στο ταραχώδες κλίμα των ημερών, το οποίο επιδεινώνεται με επιπόλαιες κρίσεις και ενέργειες από όλες τις μεριές, έγινε αναφορά σε ένα ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον της χώρας μας: η ανάγκη για Συνταγματική Μεταρρύθμιση. Αν και θα περίμενε κανείς το ζήτημα αυτό να έχει ήδη τεθεί από τον λεγόμενο μεταρρυθμιστικό χώρο, προς μεγάλη μας έκπληξη αναφέρθηκε σε αυτό ο πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, στην ομιλία που εκφώνησε στο Ναύπλιο.

Οι απαραίτητες για τη χώρα αλλαγές απαιτούν πρώτα απ’ όλα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και φαίνεται πως επιτέλους αυτό γίνεται κατανοητό από τους κυβερνώντες. Οι Δημοκρατικοί από το 2009 έχουμε με έμφαση τονίσει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για Ριζική Συνταγματική Μεταρρύθμιση και επιμένουμε πως αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να εξυγιανθεί, αν πρώτα δεν αποκτήσουμε υγιές θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, καθώς και την κυριαρχία των λίγων και εκλεκτών.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως παρά τις απογοητεύσεις που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, η έναρξη της συζήτησης για τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση θα οδηγήσει πια προς την ορθή κατεύθυνση εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την τύχη της χώρας μας. Τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για την ενδυνάμωση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη θέσπιση Γερουσίας και Ανεξάρτητων Αρχών, το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, αποτελούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας και ευχόμαστε η κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση. Το νέο Σύνταγμα, δεν είναι απλώς μία ακόμα αλλαγή. Αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η νέα, σύγχρονη, καθαρή Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε. Χωρίς αυτό, το οικοδόμημα θα παραμένει ημιτελές και ευάλωτο σε κάθε κοινωνική και πολιτική δόνηση.

Δημοκρατικοί