Ιστορία των Δημοκρατικών

Το κόμμα των Δημοκρατικών ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από ενεργούς και ανήσυχους πολίτες, ως αντίδραση στην γενικευμένη διαφθορά, την κρίση των δημοκρατικών θεσμών, την απιστία στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2008, η διακήρυξη της Νέας Μεταπολίτευσης (http://metapolitefsi2008.blogspot.gr/ και http://metapolitefsi2008.blogspot.gr/2008/07/70.html), ένα ακόμα και σήμερα επίκαιρο κείμενο που ανέλυε τα πολυεπίπεδα συμπτώματα της κρίσης και πρότεινε άμεσες και ριζικές μεταρρυθμίσεις. Ήδη από τότε γινόταν λόγος «για κλίμα πολιτικής αστάθειας, που εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης, ανάπτυξης ακραίων πολιτικών τάσεων και ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών». Η προκλητική ανεπάρκεια των πολιτικών δυνάμεων να δώσουν λύσεις έστρεψαν τις ελπίδες μας στις εφεδρείες της κοινωνίας πολιτών, και έτσι το νέο κόμμα που ιδρύθηκε και αυτο-οργανώθηκε χωρίς την συμμετοχή ή αρωγή κάποιου κέντρου αποφάσεων ή κομματικού μηχανισμού, προέβλεπε ρητώς πως στους «Δημοκρατικούς δεν έχουν θέση πρώην βουλευτές ή υπουργοί, οι άνθρωποι δηλαδή που θεωρούμε ότι στην πλειονότητά τους ευθύνονται για το κατάντημα που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες». Ήταν, δηλαδή, το πρώτο κατ’ ουσίαν κόμμα πολιτών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, πολύ πριν κάτι τέτοιο αποκτήσει δυναμική συνθήματος. Δύο μήνες μετά τους Δημοκρατικούς ιδρύθηκε και το κόμμα της Δράσης, την Ιδρυτική Διακήρυξη της οποίας υπέγραψαν και αρκετοί από αυτούς, οι οποίοι είχαν προσυπογράψει την Διακήρυξη της Νέας Μεταπολίτευσης.

Η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Ιανουαρίου 2009 εξέλεξε ως πρόεδρο των Δημοκρατικών τον  Μελέτη Μελετόπουλο και ως αναπληρωτή πρόεδρο τον Γιάννη Σακιώτη. Από τον Φεβρουάριο του 2010 πρόεδρος είναι ο Θεόδωρος Πολυζωίδης και αναπληρωτής πρόεδρος ο Αναστάσιος Τσάμης. Οι Δημοκρατικοί υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, η οποία απερρίφθη από τον Άρειο Πάγο για τυπικούς λόγους. Συμμετείχαν κανονικά στις πρόωρες εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 λαμβάνοντας 7.611 ψήφους και ποσοστό 0,11%, με μοναδικό μέσο διάδοσης της παρουσίας τους το διαδίκτυο και χωρίς καμμία προβολή από τα ΜΜΕ. Στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος Δημιουργία, Ξανά!, το οποίο στήριξαν απολύτως και ανιδιοτελώς με πρόγραμμα, θέσεις και ανθρώπινο δυναμικό αποδεικνύοντας εμπράκτως την συνεργατική τους πρόθεση και φιλοσοφία. Στις 23 Μαΐου 2012 απέσυραν την υποστήριξή τους στο κόμμα Δημιουργία, Ξανά! για καθαρά πολιτικούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη ενός αρχηγοκεντρικού μοντέλου εξουσίας και λήψης αποφάσεων που απέκλινε σημαντικά από τις θεμελιώδεις αρχές των Δημοκρατικών και κατέλυε την θεσμική παρουσία των εκλεγμένων οργάνων.

Η πολιτική μας φιλοσοφία στηρίζεται στο μέτρο και απέχει εξ ίσου από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, απορρίπτει δογματισμούς, ιδεοληψίες και μονομέρειες. Εκφράζει την προοδευτική και ριζοσπαστική πλευρά της πολιτικής με βάση τις παγκόσμιες αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης. Προκρίνουμε μεγάλες θεσμικές τομές σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς του δημόσιου βίου, με όπλα την ανεξαρτησία από μεγάλα και μικρά συμφέροντα και την προσήλωση στην πρόταξη του δημόσιου και του εθνικού συμφέροντος. Υποστηρίζουμε την ελαχιστοποίηση του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία και την ανάδειξη του εποπτικού και ρυθμιστικού του ρόλου. Προτείνουμε ένα οικονομικό σύστημα που προάγει την υγιή επιχειρηματικότητα σε πλαίσιο κανόνων και ελέγχων, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό και αποδοτικό κράτος πρόνοιας. Επιδιώκουμε την αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος προτείνοντας την θεσμική του ανασυγκρότηση εκ βάθρων: ριζικός διαχωρισμός εξουσιών, προεδρικό πολίτευμα, νέο σύνταγμα, νέα δομή κομμάτων, που να καταργούν την πελατοκρατεία, την οικογενειοκρατία και την αδιαφάνεια, δίνοντας στον πολίτη δικαίωμα συμμετοχής στην διακυβέρνηση της χώρας.